Az Alfa Romeóhoz kerül a Maserati

2005.02.17. 14:32

Ahogy már korábban is sejteni lehetett , a Fiat megszabadította a Ferrarit annak veszteséges testvérmárkájától. A Fiat csoport tegnapi bejelentése szerint a Maserati a jövőben a Fiat Auto kötelékébe kerül át, azon belül is az Alfa Romeo társmárkája lesz. "A két márka szoros műszaki és üzleti együttműködést alakít ki a jövőben, különös tekintettel a nagy nemzetközi piacokra" - derül ki a közleményből.

A szöveg ugyan nem nevezi meg a távlati célokat, de többek közt szerepel benne egy idézet Sergio Morchionnétől, a Fiat vezérigazgatójától. A vezető szerint a Maseratival való együttműködés megadhatja a lendületet az Alfa Romeónak ahhoz, hogy újra vezető szerepbe kerüljön saját piaci szegmenseiben, és kiterjessze jelenlétét a nemzetközi piacokra. Virágnyelvről magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy újra elővették az Alfa Romeo észak-amerikai bevezetésének ötletét, és ehhez a Maseratival nyert tapasztalatokat is felhasználják.

Rossz nyelvek szerint azonban nem ez a Maserati áthelyezésének elsődleges oka, hanem az a törekvés, hogy a nyereséges Ferrarit megszabadítsák a testvérmárka által termelt veszteségektől, és így vonzóbbá tegyék a befektetők számára a tavasszal várható tőzsdei bevezetés előtt. Erre utal az is, hogy a Maserati és a Ferrari a fejlesztés területén továbbra is együttműködik, azaz a két márka közti kapcsolat nemigen változik a jövőben sem.