Kis tanulmányautó-történelem a Volvótól

2005.02.21. 16:41

A Genfi Autókiállításon a 3CC mellett három régi tanulmányt is kiállít a svéd márka.

A legöregebb az 1972-es VESC (Volvo Experimental Safety Car, magyarul Volvo kísérleti biztonsági autó) lesz. A 200-as sorozat előfutárában olyan megoldásokat vonultattak fel, amelyek csak az utóbbi nyolc-tíz évben váltak általánossá az autógyártásban: volt benne ABS, első és hátsó légzsákok, oldalvédelem és merev biztonsági utastér, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Jóval közelebbi az ECC (Environmental Concept Car, azaz környezetkímélő tanulmányautó) elnevezésű jármű. Ez a típus 1992-ben látta meg a napvilágot, és hibrid hajtásrendszerével, valamint visszaforgatható alapanyagaival igyekezett utat mutatni az autóiparnak. Az ECC másik érdekessége, hogy ezen a tanulmányon találkozhattunk először a Volvo máig is élő formanyelvével, amely végleg száműzte a dobozszerű formákat a gyártó autóiról.

A közeli múltat az SCC (Safety Concept Car, biztonsági tanulmányautó) képviseli: a 2001-ben leleplezett jármű legtöbb különleges megoldása még mindig nem került gyártásba, de a vezetőnek megfelelő optimális beállításokat automatikusan megtaláló szerkezet vagy a kiváló kilátást biztosító tetőoszlop-kialakítás még megjelenhet a közeljövő Volvóin.