Leáll a hathengeres Alfa motor gyártása

2005.02.23. 15:00

Hiába szakított a GM és a Fiat , egyes motorokat a jövőben is egymástól vásárol a két cég. A legújabb döntés értelmében a Milánó melletti Aresében zárnak be egy motorgyárat, és lemondanak az itt készülő V6-os motorok gyártáráról. Az Alfa Romeo és a Lancia nagy modelljeibe a későbbiekben már elsősorban a GM-től vásárolt, Ausztráliában készülő hathengeresek kerülhetnek.

Hasonló lépések várhatók később az öthengeres Fiat benzinmotorokkal kapcsolatosan is: várhatóan ezeket is lecserélik a GM 2,2 literes négyhengeresének egy új változatára, amelyet a Fiat Croma és az Alfa 159-es típusokban láthatunk először. Ezek a döntések rég esedékesek lettek volna, hiszen a nagy benzinmotorokból viszonylag kevés készül a Fiatnál, így az előállításuk roppant költséges, míg a GM sokkal nagyobb mennyiséget tud eladni ugyanebben a kategóriában az ausztrál és az észak-amerikai piac felvevőképessége révén.

Ugyanakkor úgy tűnik, a GM szintén számít a Fiatra dízelmotor ügyben: az amerikai óriásvállalat a hírek szerint Torinóban, a Fiat főhadiszállásától nem messze építi fel európai dízelmotor-fejlesztő központját. Mindez arra enged következtetni, hogy a szakítás során valóban megtartották a korábbi öt év pozitív eredményeit, és a két autógyártó a későbbiekben is hasznos partnere marad egymásnak.