Készülnek az új Suzuki Swift-változatok

2005.03.17. 08:58

Egy dízelmotoros változat, egy sportos GTi és egy kabrió megjelenésére számíthatunk a közeli jövőben. A három változat közül a Suzukinál széles körben használt 1,3 literes Fiat dízelmotor megjelenésére számíthatunk legelőször, valamikor a nyár folyamán: a jól ismert 70 lóerős apróság az előzetes becslések szerint valamivel több, mint 14 másodperc alatt gyorsíthatja a Suzuki kisautóját 100 km/h-ra és 165 km/h végsebességet biztosít a számára. Mindezt persze úgy, hogy a legmagyarabb japán kisautó átlagfogyasztása vegyes üzemben alig éri el az 5 litert 100 kilométeren.

A következő Swift-újdonság az 1,6 literes motorral felszerelt sportos változat lesz. Úgy tűnik, a korábbi pletykákban szereplő 1,8 literes 140-150 lóerős négyhengeres motor helyett egyelőre meg kell elégednünk ezzel a kb. 120 lóerős négyhengeressel, amely a JWRC változat motorjának alapját képezi, viszont ez a típus már az idei év második felében gyártásba kerülhet. A jelenlegi, 1,5 literes csúcsmodellhez képest a motor 18 lóerőnyi többletteljesítménye ugyan nem tűnik soknak, de a GTi vélhetőleg már hátul is tárcsaféket kap, és a futóműve is feszesebb lesz. Ismereteink szerint azonban csak háromajtósként lesz elérhető.

A harmadik Swift-újdonság egy vászontetős kabrió, ami 2006-ban érkezik. A Concept S2 szériaváltozata 2006 tavaszán mutatkozhat be, az európai forgalmazás beindítását pedig a kabriószezon kezdetére, azaz a nyár első napjaira időzítette a Suzuki. A kabrió állítólag csak a két alapbenzinmotorral készül majd, bár elképzelhető, hogy később ennek is lesz dízelváltozata.