Elhunyt John DeLorean

2005.03.21. 12:14

Nyolcvan évesen az égi autógyárhoz szerződött a legendás Pontiac GTO és a Vissza a jövőbe filmekből ismert DeLorean sportkocsi atyja. DeLorean sikerei legjavát a General Motorsnál érte el, ahol 1956 és 1973 között dolgozott. Az 1960-as években aktív szerepet vállalt az első izomautó-legendák közé tartozó Pontiac GTO elkészítésében, majd az olajválság beköszöntével - ahogy a GM-nél is eltűntek a villámgyors benzinfaló szörnyek - elhagyta az óriásvállalatot és saját autógyár alapításába fogott.

Az első és egyetlen DeLorean sportkocsi, a DMC-12 soha nem látott megoldásokat vonultatott fel: a karosszéria rozsdamentes anyagból készült, a 2,7 literes 138 lóerős Peugeot-Renault-Volvo V6-os pedig a hátsó tengely mögé került. A futóművet a Lotusszal hangoltatták, így fordulhatott elő, hogy a farnehéz és viszonylag gyenge autó mégis kellemes vezetési élményt nyújtott. A Giugiaro tervezte szögletes karosszéria a felfelé nyíló sirályszárny-ajtóival pedig az 1980-as évek elejének legmutatósabb autói közé sorolták a típust. Sajnos DeLorean elég rosszkor fogott bele a sportkocsi-gyártásba, és a megfelelő kereslet híján a pénze is hamar elfogyott, így megpróbált némi kábítószer-kereskedelemmel segíteni a helyzeten. Pechjére rögtön belefutott az amerikai hatóságok beépített ügynökeibe, így ez a próbálkozás az Észak-Írországban folyó sportkocsigyártás végét is jelentette egyben. DeLoreanon így már a Vissza a jövőbe sorozat 1985-ös sikere sem segített, viszont az elkészült több mint 8500 autó túlélésében komoly szerepet játszott: az elpusztíthatatlan, rozsdamentes autók nagy része több mint 23 éves kora ellenére ma is működőképes.

DeLorean cége még 1999-ig létezett, de autógyártással 1982 után már nem foglalkozott, viszont az idős autós legenda életének utolsó huszonegynéhány évét nagyrészt a pereskedés töltötte ki, így újabb sportkocsik tervezésébe már nem foghatott bele. A General Motors vezérigazgatója, Rick Wagoner szerint a GM-nél mindig a Pontiac GTO atyjaként emlékeznek majd DeLoreanra, aki tehetségével és kreativitásával öregbítette az autógyártó óriás hírnevét.