Törvénytelen a használtautó-kereskedelem korlátozása az EU-ban

2005.03.21. 14:17

Az Európai Bizottság a cseh használtautó-behozatali korlátozások törvényességét vizsgálja. A döntéshozó testület egyelőre információkat kért a Cseh Köztársaságtól arra vonatkozóan, hogy miféle akadályokat gördítenek a külföldi használt autók behozatalának útjába, miután számos beadvány érkezett arra vonatkozóan, hogy a belföldről és külföldről származó használt autók forgalomba helyezésére vonatkozó szabályok közt jelentős különbségek mutatkoznak.

Az efféle különbségtétel - amennyiben bebizonyosodik hogy a belföldi használtautó-kereskedelem előnyt élvez a használtautó-importtal szemben - az Európai Bizottság közleménye szerint a belső piac szabadságának korlátozását valósítja meg, így ellentétes az EU alapszerződésével. "A Bizottság eltökélte, hogy elhárít minden felesleges akadályt a Cseh Köztársaságba irányuló import útjából, mivel csak így tarthatja működésben az egységes európai piacot" - mondta Günter Verheugen alelnök, aki egyebek közt a javak szabad áramlását felügyeli az EU-n belül. A cseh kormánynak a következő két hónap során kielégítő választ kell adnia a felmerült kérdésekre, és amennyiben a Bizottság úgy találja, hogy a jelenlegi szabályozás nem megfelelő, kötelezheti a cseh hatóságokat a törvények módosítására.

A csehek esete számunkra is érdekes lehet, hiszen a Magyarországon alkalmazott regisztrációs adó szintén korlátozza a külföldről behozott használt autók szabad áramlását. Emellett egyes vélemények szerint azzal is ellentmond az EU-s szabályozásnak, hogy semmilyen módon nem veszi figyelembe az autók valós értékét, csupán környezetvédelmi kategóriák és a motor lökettérfogata alapján differenciálja a külföldről beszerzett autókat. A csehekkel kapcsolatos döntés nyomán kiderülhet, hogy a többi, hasonló gyakorlatot folytató ország, köztük Magyarország mire számíthat egy hasonló vizsgálat során, sőt, akár el is indíthat egy olyan folyamatot, amelynek végeredménye a regisztrációs adóhoz hasonló diszkriminatív adónemek megszűnése lehet.