Toyota i-Unit: a személyi négykerekű

2005.03.24. 15:24

A japán gyártó egy fura egyszemélyes járművel lepte meg a New York Auto Show közönségét. Az i-Unit elnevezésű szerkezetnek ugyan négy kereke van és képes saját erejéből haladni, de itt véget is ér a hasonlóság a hagyományos autókkal.

A járművet úgy tervezték, hogy szinte magába olvassza használóját: a kerekek felett egy levélforma ülést helyeztek el felül egy kis burával, ami megvédi az utast a menetszéltől, és oldalt két karfaszerű ívvel, ami a megtartja, és az ütközésektől védi a testet menet közben. A Toyota szakemberei apró, bárhol könnyedén használható és tárolható, de stabil járművet szerettek volna alkotni, így jutottak az i-Unit jellegzetes variálható formájához: a szerkezet tengelytávja kis sebességnél csökken, magassága pedig megnő, mintha felállna. Így viszonylag kis helyen is képes előrejutni, például sétáló emberek közt. Ugyanakkor nagy sebességnél az útra fektethető az i-Unit, így jóval stabilabbá válik.

Az ülés alatt Li-ion akkumulátorokat találunk, amelyek a kerékagyakba épített motorok segítségével mozgatják a kb. 180 kilogrammos szerkezetet. A Toyota itt is alkalmazta az Intelligent Transport System nevű automata vezérlőrendszert, így az i-Unit megfelelően előkészített pályán irányítást sem igényel: egyszerűen elviszi gazdáját a kívánt helyre.

A szétnyitva is csak 1,8 méter hosszú szerkezetet Japánban, a március 25-én megnyíló világkiállításon is bemutatják a Toyota standján, bár azt egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy ott is csak kiállítási tárgy lesz-e, vagy esetleg működés közben is megfigyelhetik a látogatók az i-Unitot.