Központi támogatás a részecskeszűrős autóknak

2005.03.31. 14:09

Németországban adókedvezményekkel szeretné tisztábbá tenni a levegőt a kormány. A tervek szerint valamikor a nyár folyamán megszületik a törvény, amelynek értelmében a koromszűrővel gyárilag felszerelt dízelmotoros modelleket vásárló autósok 350, a részecskeszűrőt utólag felszereltető autótulajdonosok pedig 250 eurós kedvezményt kapnának az útadóból. A lépésre azután szánta el magát a kormány, hogy két nagyvárosban, Münchenben és Stuttgartban ezen a héten az EU által meghatározott légtisztasági határértékeknél magasabb szennyezettséget mértek.

A terv ellenzői szerint egy ilyen intézkedés elsősorban a külföldi gyártóknak - köztük is a technológia úttörőjeként számon tartott Peugeot-Citroënnek - kedvezne, amely már szinte minden dízelmotoros típusához kínál részecskeszűrőt, szemben a német autógyártókkal, amelyek sokkal később fogtak hozzá a technológia bevezetéséhez. Egyes elemzők szerint 2008-ra mindenképp kiegyenlítődik a helyzet, hiszen addigra minden nagyobb gyártó felszerelné az autóit a koromrészecskék zömét kiszűrő szerkezettel. Ugyanakkor eddig több nagy német cég is nyíltan bírálta a költséges szerkezet kötelezővé tételére irányuló kezdeményezéseket, mondván hogy a jelenlegi helyzetben a részecskeszűrő plusz költségeinek legalább egy részét is az autógyártóknak kell viselniük, ami a profit és a versenyképesség csökkenéséhez vezet.

A vita egyelőre folyik, de annyi biztos, hogy ha a törvény életbe lép, az jelentősen hozzájárulhat a levegő tisztaságához, hiszen mostanság Németországban az új autók több mint 40%-a dízelmotorral kerül forgalomba.