1,3 millió autót hív vissza a Mercedes

2005.04.01. 09:27

A luxusmárka története legnagyobb visszahívását jelentette be. A milliós nagyságrendű akció több modellsorozat több hibáját hivatott javítani.

A 2001 júniusa és 2004 novembere közt piacra dobott, V6-os és V8-as motorokkal felszerelt összes modellben átvizsgálják, és szükség szerint cserélik a generátor feszültség-szabályzóját. A 2002 és 2005 januárja közt készült E-osztályú és CLS osztályú modelleket ugyanakkor az akkumulátor-vezérlő elektronika programjának cseréjére hívják vissza. A három közül a legkomolyabb talán a 2001 júniusa után gyártott E, SL és CLS osztályú modellek fékrendszerének átvizsgálása: állítólag egy alkatrész túl nagy gyártási tűrése miatt előfordulhat a szokásosnál gyorsabb kopás, így ezeknél az autóknál a Mercedes megfogalmazása szerint korszerűsítésre szorul a fékrendszer.

Úgy tudjuk, a hibák egyike sem okozott még balesetet, sőt, a Mercedes szerint biztonsági kockázatot sem jelentenek, de Eckhard Cordes, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a lehetséges legmagasabb minőség elérésére törekszenek, és szeretnék, ha a közelmúltban hibákkal legyártott autók tulajdonosai is elégedettek volnának a márkával. A Mercedes típusokon előforduló, nagyrészt elektronikai természetű hibák az utóbbi néhány évben alaposan megtépázták a márka sok évtizedes kultuszát, és ez lassanként már az eladások növekedését kezdte veszélybe sodorni. A mostani óriás-visszahívás is a legendán keletkezett repedések befoltozását célozza, és a cég vezetése szerint a jövőben a Mercedes név újra a legmagasabb minőségi szint szinonímája lehet.