Eldőlt a Smart sorsa

2005.04.01. 15:01

A Smart Roadster gyártását az év végén befejezik, az Amerikának szánt Formore terepjáró soha nem mutatkozhat be, de a márka egyelőre nem szűnik meg. A Mercedes igazgatótanácsa a Smart teljes átalakítása mellett döntött azzal a céllal, hogy 2007-re nullszaldós lehessen a vállalkozás, később pedig akár nyereségessé is válhasson.

A modellpaletta egyelőre két tagú lesz. Mivel a Roadster és a Coupé modellekből jóval kevesebbet tudnak eladni a vártnál, ezért ez a típussorozat megszűnik, így marad a ForTwo és a ForFour. Ugyanakkor felgyorsítják a ForTwo utódjának fejlesztését, így az már két év múlva piacra kerülhet, a hozzá fejlesztett háromhengeres benzinmotort pedig megpróbálják más autógyártóknak is eladni, hogy a motorgyártás se hozzon veszteséget. Az új ForTwo már úgy készül, hogy megfeleljen az összes amerikai előírásnak és elvárásnak, így a típust már az Atlanti-óceán másik oldalán is elkezdhetik forgalmazni. A ForFour típus kapcsán egyelőre fenntartják az együttműködést a Mitsubishivel, és igyekeznek újabb típusváltozatokkal bővíteni a kínálatot. A ForMore helyett ugyanakkor nem készítenek új terepjáró Smartot, helyette Mercedes márkanéven hoznak forgalomba egy kisebb szabadidő-autót, amelyet egyelőre MLK néven emlegetnek.

A Smartnál emellett komoly leépítések várhatók: a költségek 30%-os lefaragása érdekében elbocsátások lesznek, és egyes feladatokat - így a fejlesztési munkák egy részét és a forgalmazási feladatokat - teljes egészében a Mercedes vesz át. A művelet nem lesz olcsó, mindez a becslések szerint vagy 1,2 milliárd eurójába kerül majd a DaimlerChryslernek, de az évi 600 millió euró körüli megtakarítás révén ez a befektetés hamar megtérülhet.