Malajziában készülhet az új Lotus Esprit

2005.04.04. 11:23

A új sportkocsi valamikor 2007-vége felé mutatkozhat be, de úgy tűnik, igazi hagyományromboló modell lesz.

A legújabb hírek szerint a gyártása nem is Angliában hanem valahol a Távol-Keleten folyhat, ahol a szakképzett munkaerő is sokkal olcsóbb, ami egy ilyen, nagyon sok kézi munkát igénylő modell esetében egyáltalán nem mellékes körülmény. A legesélyesebb helyszín persze Malajzia: mivel a Lotus jelenleg a maláj Proton tulajdonában van, így ott a gyártás megszervezése nyilván könnyebb lenne mint a régió más országaiban.

A típus emellett egy másik hagyományt is végleg a múltba taszíthat: a Lotus nagyobb modelljeibe hosszú ideje csak a gyártó saját tervezésű motorjai kerülnek, de úgy hírlik, az új Espritbe egy Mercedes V8-as kerülhet. Nem is akármelyik: a cég állítólag a Mercedes SLR McLaren kompersszoros V8-asával készülhet, amelyet az AMG szállítana a hetheli sportkocsigyártónak. Ez nyilvánvalóan hasznos lehet mindkét félnek, hiszen az AMG így jóval több ilyen, 626 lóerős motort készíthet, így az óriási fejlesztési költséget többfelé lehet elosztani, a Lotus pedig nem csak egy új motor fejlesztését úszhatja meg, de még az alkatrész-utánpótlást sem saját magának kellene megoldania.

Az új Esprit a Lotus nemrég bejelentett, VVA jelű padlólemezére épül, akárcsak az Elise utódja, és egy harmadik modell, amelyről egyelőre csak annyit tudunk, hogy 2+2 üléses és orrmotoros felépítésű lesz. Az évtized végéig a három típussal a Lotus évi tízezer fölé szeretné növelni az eladásait. Saját modellekre a Lotusnak nagy szüksége is lesz, ha fenn akarja tartani autógyártó üzemét, hiszen a külső megrendelők szép lassan elfogynak: az Opel Speedster és testvérmodellje, a Vauxhall VX220-as az csak az idei év végéig marad gyártásban, és az utódmodellt már házon belül építi a GM Europe.