Megtorpantak az MG-Rover és a kínai SAIC tárgyalásai

2005.04.05. 15:57

A kínai autógyártó állítólag visszavonulót fújt látva az MG-Rover aktuális anyagi helyzetét.

A Shanghai Automotive , vagy röviden SAIC a hírek szerint vegyes vállalatot szeretett volna létrehozni az utolsó független brit autógyártóval. A kínaiak a állítólag átvennék a britek egyes típusainak gyártását, felhasználnák a patinás márkaneveket és igénybe vennék az MG Rover fejlesztési részlegének tapasztalatait, természetesen a megfelelő összegért cserébe. A baj az, hogy az MG Rover időközben olyan helyzetbe került, hogy akár heteken belül csődbe mehet, ami igen kellemetlenül érintené a kínai partnert.

A tárgyalásokba időközben a brit kormány is bekapcsolódott, mivel az MG-Rover közvetlenül mintegy 6000 főt foglalkoztat, de a cég csődjével a beszállítókon keresztül akár 50 ezer ember munkahelye is veszélybe kerülhet a térségben. A gazdasági tárca fel is ajánlott a partnereknek 100 millió font azonnali tőkeinjekciót államilag garantált kölcsönök formájában, és ez legalább néhány hónapra megoldhatta volna a helyzetet, de a SAIC képviselői nem tartották elfogadhatónak a kölcsön feltételeit. Úgy tudjuk, a gondot az okozza, hogy a kormány biztosítékot kért arra, hogy a kínaiak bizonyos időn belül nem vonulnak ki az MG-Roverrel létrehozandó vegyes vállalatból, ami a brit gyártó csődje esetén akár 400 millió fontjába is kerülhet a SAIC-nak.

A tárgyalások egyelőre megakadtak, mivel mindkét fél ragaszkodik saját álláspontjához, ami az MG-Rover szempontjából akár végzetes is lehet, hiszen amíg meg nem születik a megállapodás, addig sem a SAIC-tól, sem a brit kormánytól nem várhat anyagi segítséget.