Európába jön a VW CrossFox

2005.04.06. 10:04

A Lipcsében bemutatott Fox szabadidőautó-változata jövőre mutatkozik be Európában. A CrossFox tanulmányautóként 2003 végén mutatkozott be Brazíliában, a szériaváltozatot pedig 2004 vége óta gyártják.

A megemelt futóművű, fényezetlen karosszériaelemekkel megbolondított autó mechanikai szempontból nemigen különbözik a mezei Foxtól. Brazíliában a CrossFoxot 1,6 literes közvetlen befecskendezéses benzinmotorral és 1,9 literes PD-TDI dízellel árusítják, így elméletileg egy az egyben, az alapmodellnél alkalmazott motorcserék nélkül is alkalmas lehetne az európai bemutatásra.

Ugyanakkor ezekkel a motorokkal a Polo Fun közvetlen ellenfelévé válna a típus, így valószínű, hogy a CrossFoxba is az európai VW 1,2 és 1,4 literes motorjait szerelik majd, akárcsak a Fox itteni változatába. Ráadásul ahogy a képeken is látható, a brazil CrossFox ötajtós, míg az európai Fox - szintén a Polo védelmében - csak háromajtós változatban készül. Így az is lehet, hogy a VW kénytelen lesz két, egymástól igencsak különböző CrossFox változatot forgalmazni a két kontinensen.

A Volkswagennél abban reménykednek, hogy a CrossFoxból legalább ugyanannyit el lehet majd adni, amennyi a Polo Funból fogyott tavaly, bár ez nem túl nagy mennyiség: az eredetileg tervezett 45 ezer helyett alig 15 ezret vásároltak a Polo terepjáró-külsejű változatából.