A Forbes lista szerint máris a Toyota a világelső autógyártó

2005.04.08. 11:26

A világ legnagyobb cégeit felsorakoztató lista szerint az autógyártók közül a Toyota a legerősebb, a Ford és a GM pedig csak a negyedik és a hatodik. Az autógyártókat hagyományosan az évente eladott autók száma szerint szokás rangsorolni, és ebben a versenyben jelenleg a GM vezet a Toyota és a Ford előtt.

A Forbes magazin azonban más szempontokat vett figyelembe a világ összes nagyvállalatát tartalmazó lista kialakításakor: a cégek jelenlegi piaci értéke és éves forgalma alapján az autógyártók közt is teljesen átrendeződik a sorrend. Az autógyártók közt az első, és világszinten a tizedik a Toyota 141 milliárd dolláros becsült piaci értékkel és 165,7 milliárdos forgalommal. A további sorrend is meglepő: a második autós cég - az összes nagyvállalat közt a 33. helyen - DaimlerChrysler, a harmadik a Honda (a listán az 55.), a negyedik helyen holtversenyben a Ford és a Nissan áll (58. tétel), a hatodik a GM (65.), a hetedik a Renault (82.) a nyolcadik pedig a BMW. Érdekes, hogy olyan óriáscégek, mint a VW, nem is szerepelnek az első 100 között.

Ha csak a cégek forgalmát nézzük, a GM és a Ford még mindig megelőzik a Toyotát évi 193,5 illetve 170,8 milliárd dolláros eredménnyel, de a GM értékét mindössze 20,2 milliárd dollárra, a Fordét pedig 23,2 milliárdra becsülik. Ugyanakkor a lista láthatóan szigorúan a cégbejegyzések alapján állt fel, így nem vesz figyelembe olyan lényeges részleteket, mint a Renault és a Nissan összefonódása. Így az is elképzelhető, hogy a GM és a Ford érdekeltségeinek egy része is kimaradt az értékelésből.