2009-ig is maradhat a Jaguar X-type

2005.04.12. 15:24

A Fordnál egyelőre azt sem tudják, mi lesz a legkisebb Jaguar sorsa, így egyelőre inkább békén hagyják. A korábbi híresztelésekkel ellentétben még el sem kezdték az utódmodell koncepciójának kidolgozását, mivel még a cég végleges típusfejlesztési stratégiáját sem dolgozták ki.

A bizonytalanság oka, hogy a világ minden táján forgalmazott Mondeo-alapú típust piaconként másképp fogadta a közönség. Európában tavaly rekordmennyiségű X-type talált gazdára, ugyanakkor Észak-Amerikában folyamatosan zuhannak az eladások. A kisebbik, 2,5 literes változat odaát olyannyira nem kellett senkinek, hogy törölték a programból, így Amerikában már csak 3 literes V6-os motorral kapható a típus. Emellett nemrég olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a Jaguar visszavonul a prémium-kategória alsó szegmenséből, és a továbbiakban az XJ, az XK és az S-type modellek, illetve utódaik fejlesztésére koncentrál, az X-type kategóriájában átadva a terepet a Ford másik, tömegesen gyártó prémium-márkájának, a Volvónak.

Ez persze azt is jelentheti, hogy az X-type még 2009 előtt eltűnik a kínálatból, mivel a cégtől kiszivárgott hírek szerint nem igazán szeretnének modellfrissítésre költeni, viszont így nem valószínű, hogy a típus kitart még négy évig az erős konkurenciával szemben.