Öt új autó a kínai Cherytől

2005.04.15. 14:41

Szinte minden kategóriában bemutat valamilyen újdonságot a komoly exportterveket dédelgető kínai autógyártó. A Chery az Auto Shanghai 2005 autókiállításon mutatja be újdonságait, de előzetesként már kiadtak néhány vázlatot az autókról.

A legérdekesebbnek kétségtelenül az M14 kódjelű sportkocsi ígérkezik. Karosszériáját a Pininfarina stúdió tervezte, az utasokat rossz időben összecsukható kemény tető védi, a hajtásról pedig a Chery saját gyártású 1,6 és 2 literes benzinmotorjai gondoskodnak. Az M14-est állítólag kézi váltóval és fokozatmentes automatával egyaránt gyártják majd. A típust állítólag a kínai sportautó-igények kielégítésére tervezték, de nem csodálkoznánk azon sem, ha néhány éven belül Amerikában és Európában is felbukkanna.

Szélesebb tömegeknek szól az A21 jelzésű középkategóriás modell. Az amerikai Nissan Maxima kicsinyített mására emlékeztető gömbölyded karosszéria az első sorozatú Seat Toledo mechanikáját rejti, amelyet a Chery FengYun néven évek óta gyárt. A 4,552 méter hosszú, 1,75 méter széles és 1,483 méter magas járműbe az M14-eshez is használt 1,6 és 2 literes benzinmotorok mellett egy 1,9 literes turbódízelt is beszerelnek majd. A típus gyártása még az idén megkezdődhet.

A B13 és a B14 két különböző méretű de hasonló formavilágú egyterű. A B14-es 4,662 méter hosszú, 1,82 méter széles és 1,59 méter magas, 2 és 2,4 literes benzinmotorokkal, valamint 1,9 literes dízellel készül majd, és 6 illetve 7 személy befogadására képes. A B13-as 5,055 méter hosszú, 1,82 méter széles és 1,85 méter magas, azaz jóval tágasabb, mint testvérmodellje, akár 8 személy befogadására is képessé tehető, műszakilag viszont nem különbözik jelentősen a B14-estől.

A legkisebb új modell az S16 névre hallgat. Erről egyelőre annyit sem tudunk, mint a másik négy típusról, a közzétett vázlatból is csak annyi derül ki, hogy egy fura, kétajtós, tojásdad formájú kisautóról van szó. Ez a típus valószínűleg a sok vihart kavart Daewoo Matiz-klón, a Chey QQ alapjaira épül majd, és a Chery európai terveinek egyik pillére lehet.