Rekordévet zárt a Nissan

2005.04.26. 12:06

Rekordoktól hemzseg a Nissan március 31-én lezárt 2004-es pénzügyi éve. Ebben elsősorban a minden korábbi csúcsot megdöntő eladási adatoknak van nagy szerepük, tavaly 3 388 000 autót értékesítettek világszerte, ami rekordbevételt, összesen 3,81 milliárd eurót generált a vállalatnak.
Pár évvel ezelőtt a Nissan csődközeli állapotban szenvedett, és ha nincs a brazil mágus, Carlos Ghosn, akit a Renault azért küldött Japánba, hogy rendet tegyen a stratégiai partnernél, valószínűleg nem sikerült volna önállóan kilábalni nehéz helyzetéből.
“Tavaly a Nissan minden akadály - kedvezőtlen árfolyamok, magasabb kamatok, drágább alapanyagok és az erősödő verseny - ellenére rekorderedményt ért el. A cég alapjai erősek, termékeink vonzók a vevők számára, a Nissant sikerült egy fenntartható növekedési pályára állítani” - nyilatkozta Ghosn.
A növekedés érdekében a vezető április 1-jén beindította a Nissan Value-Up nevű, három évre szóló üzleti tervet. A tervben a Nissan a következő célokat tűzte ki maga elé: 2008-ra 4,2 millió autó eladása, 10%-os üzemi szintű haszonkulcs és a három év alatt befektetett tőke 20%-ának megtérülése.
Az egészből csak az a kérdéses, hogy Ghosn elárulta-e valakinek a sikeres működéshez vezető lépéseket, mivel ő maga 2005 végén átveszi a Renault igazgatói székét Louis Schweitzertől, így nem lesz közvetlen rálátása a japán partner dolgaira.