Elhunyt a Ford korábbi elnök-vezérigazgatója

2005.04.26. 13:30

Alex Trotman
Alex Trotman

71 éves korában elhunyt Alex Trotman, aki az amerikai vállalat első külföldi elnök-vezérigazgatójaként irányította a Ford Motor Companyt.
Az Angliában született Trotman összesen 43 évig dolgozott a cégnél, az első számú vezető helyét 1993 novemberétől 1998. decemberig töltötte be, visszavonulásakor Jacques Nasser követte a vezérigazgatói székben, akit mára már leváltott az akkor elnökké előlépő Bill Ford.
Trotman 1955-ben szerelt le a Királyi Légierőtől, majd gyakornokként helyezkedett el a Ford of Britain beszerzői részlegénél. Egyre feljebb küzdötte magát a vezetésben, fontos termékfejlesztői állásokat töltött be Európában és az Egyesült Államokban. Elsősorban költségcsökkentési ötleteivel szerzett hírnevet magának a vállalaton belül, még Henry Ford II is felfigyelt a Cortina kisautón végzett munkájára a 60-as évek elején.
A vállalat vezéreként legemlékezetesebb terve a Ford 2000 elnevezésű projekt volt, mellyel a 90-es években megpróbálta egységesíteni a Ford világszerte szerteágazó, és éppen ezért nem túl hatékony tevékenységeit, valamint felkészíteni a vállalatot az új évezred kihívásaira. Az egységesítést végül nem sikerült kiviteleznie, sőt, kifejezetten költséges zűrzavart okoztak az átszervezési törekvések, és Trotman egy évvel a kitűzött időpont előtt visszavonult.
Bill Ford hétfői sajtóközleményében remek barátként és kiváló képességű vezetőként emlékezett a tegnap Skóciában váratlan betegség következtében elhunyt exelnökre.