Jön a levegő nélküli pótkerék

2005.04.27. 14:35

Egy kis amerikai cég fejlesztette ki a műanyaghabból készített gumiabroncsot, amelyet rövid távú használatra, a hagyományos pótkerekek kiváltására szánnak. Az ötlet nem új, de az Amerityre nevű cég terméke az első ilyen felfújást nem igénylő abroncs, amelyik megfelel az észak-amerikai szabványoknak, és így forgalomba kerülhet.

A gyártó szerint a poliuretán abroncsoknak pótkerékként számos előnyük van pneumatikus társaikkal szemben, például nem eresztenek le tárolás közben, így csak elő kell venni őket és használni. Az Amerityre gumija egyelőre csak 565 kilogrammos kerékterhelésig használható, azaz leginkább kisebb személyautók esetében jelent megoldást, és csak rövid távon érdemes használni, mivel valamelyest rontják az autók menettulajdonságait. Ennek ellenére várható, hogy az olcsóbb típusokon, ahol a gyártók nem váltják ki a pótkereket defekttűrő gumiabroncsokkal, hamar elterjed ez a megoldás.

A fejlesztés persze nem állt meg. Az Amerityre ügyvezetője szerint hamarosan elkészül a nagyobb terhelhetőségű változat is, amelyet már terepjárókra is fel lehet szerelni. Emellett dolgoznak egy állandó jelleggel használható változaton is, amely a jelenlegi, merevített oldalfalú defekttűrő abroncsok alternatívája lehet.