Négyajtós kupé-terepjáró a Chevrolettől

2005.05.02. 10:37

A Szöulban bemutatott T2X tanulmány készítői szerint a közeljövő Chevrolet/Daewoo modelljeinek előfutára, bár mi a formája alapján inkább ügyes Mazda RX-8 utánzatnak néznénk, ha nem egy terepjáró-alvázra épülne.

A négyajtós kupéforma a hátrafelé nyíló kis kiegészítő ajtókkal eleve plágiumgyanússá teszi a járművet, de az autó orrára pillantva a maradék kétségünk is elszáll. Az ötszögletű hűtőmaszk és az első sárvédők jellegzetes formája egy az egyben a Mazda kupéjának megoldásait mintázza, egyedül a fényszórók látszanak saját ötletnek. Kár ezekért a hasonlóságokért, mert a képek alapján egyébként igazán látványos darabnak tűnik a T2X: a meredeken emelkedő övvonal, a tető lendületes íve és a terepjárókra jellemző hatalmas, 20 hüvelykes felnikre szerelt kerekek együtt igazán impozáns külsőt kölcsönöznek a járműnek.

A sportos terepjáró-tanulmány a tavaly bemutatott S3X terepjáró-prototípus padlólemezére épül. A T2X a rövid hátsó túlnyúlásnak köszönhetően mindössze 4,32 méter hosszú lett, viszont 1,856 méteres szélességével és 1,66 méteres magasságával sem keskenynek, sem alacsonynak nem nevezhető, és a 2,7 méteres tengelytáv is elég bőségesnek mondható.

Az üvegezett tetejű tanulmányt - amelyre a tervezők előrelátó módon nem terveztek jelvényt, hiszen lehet, hogy később Daewoo vagy éppen Suzuki néven jelenik meg egy másik kiállításon - állítólag ősszel, a Frankfurti Autószalonon is látható lesz, de a szériagyártás lehetőségét kizárhatjuk: arra ott az S3X szériaváltozata, amely 2006 közepétől lesz kapható.