A Költséggyilkos lett a Renault új vezérigazgatója

2005.05.02. 12:33

Carlos Gosh és Louis Schweitzer Carlos Goshn, a Nissan első embere veszi át a Renault napi ügyeinek irányítását is. A szakember, akit a Renault vezetése 1999-ben helyezett a Nissan élére, a japán gyártót néhány éven belül újra sikeressé és nyereségessé tette, kiérdemelve ezzel a The cost killer, azaz a Költséggyilkos állandó melléknevet. Megszabadult a felesleges üzletágaktól, a padlólemezek egységesítésével csökkentette a gyártás költségeit, és új, izgalmas típusok fejlesztésére adott engedélyt, amelyek révén a Nissant többé nem nevezhető a világ legunalmasabb autóit gyártó cégének.

Ezek után kézenfekvő volt, hogy a vezérigazgatói teendőket 1992 óta ellátó Louis Schweitzer Goshnnak adja át az irányítást. A Renault persze nem igényel gyors, életmentő beavatkozást, így Goshn azt ígérte a múlt pénteki közgyűlésen, amely után elfoglalhatta új posztját, hogy egyelőre nem lesznek komoly változások. "A Renault jól működő vállalkozás, így semmi sem sürget. A következő hónapokat a helyzet áttekintésével szeretném tölteni" - mondta a brazil származású szakember. Ebben persze a leköszönő vezérigazgató, Louis Schweitzer is a segítségére lehet, aki továbbra is a Renault vezetésében marad, mint az igazgatótanács elnöke.

Goshn korábbi ígéretéhez híven a Nissan vezetéséről sem mond le, ami érthető is, hiszen az új vezető beszédében kiemelte, hogy még hatalmas lehetőségeket lát a két gyártó együttműködésében, és szeretné ezeket minél hatékonyabban kiaknázni.