Késésben az új Land Rover Freelander?

2005.05.04. 11:21

A legújabb hírek szerint csak 2006 végére vagy 2007 elejére várható a terepjáró-márka új belépőmodellje. Egyes források szerint a késlekedés oka a Ford luxusmárkáit tömörítő Premier Automotive Group (PAG) legújabb terveiben keresendő: a megújuló Freelander alapjaira szeretnék építeni a Jaguar hétszemélyes szabadidő-autóját. Így a hátsó futóművet át kellett tervezni, hogy a két autó ugyanazokra az alkatrészekre épülhessen, mivel az eredeti alkatrészek miatt nem lett volna lehetőség a Jaguarban egy harmadik üléssor kialakítására.

Az új Freelander külsejét tekintve követi a Land Rover ultrakonzervatív tervezési elveit: a kémfotó tanúsága szerint az új modell ugyan szélesebb és hosszabb is lesz a jelenlegi változatnál, de a jellegzetes formai megoldásokon alig változtatnak. Az új modell alapjául ugyanaz az EUCD-padlólemez szolgál, amelyet a Ford és Volvo nagykocsik következő generációjában is használnak, és amely számos részletében megegyezik a Ford Focus, illetve a Mazda6 jelenlegi alapjaival. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy egyaránt alkalmas a Ford, a Mazda és a Volvo újabb motorjainak fogadására, így annak sincs elvi akadálya, hogy akár a Volvo keresztben álló, 2,9 literes soros hathengeresét is beépítsék a következő Freelanderbe. Ez a lehetőség azért lényeges, mert a Freelander egyik legfontosabb hibájának Észak-Amerikában éppen a Rover-féle 2,5 literes V6-os motor viszonylag kis teljesítményét tartják. A következő modellel azonban már nem lehet ilyen probléma, hiszen a Volvo öt- és hathengeres turbómotorjai, a Ford 3 literes V6-osa, vagy akár a Volvo és a Yamaha által kifejlesztett 4,4 literes keresztben beépíthető V8-as is bármikor beszerelhető.

A Land Rover mérnökeinek azonban sietniük kell, hiszen a jelenlegi modell esetében az a veszély fenyeget, hogy sem V6-os, sem más benzines motor nem kerülhet a motorházába. Ezeket ugyanis az MG-Roverhez tartozó Powertrain Ltd. szállította, amely néhány hete anyavállalatával együtt csődöt jelentett. A Land Rover ugyan úgy nyilatkozott, hogy a csődhelyzet első jeleire alaposan feltöltötték a raktárakat a K-sorozatú négy- és hathengeres benzinmotorokkal, de kétséges, hogy a készletek kitartanak-e másfél évig, benzinmotorok nélkül pedig teljesen leállhat a Freelander amerikai értékesítése. A Freelander dízelmotorja a BMW-től származik, így ennek a beszerzése továbbra sem okozhat problémát.