Ingyen parkolás Saab-vásárlóknak

2005.05.06. 10:54

Korábban már beszámoltunk a Saab 95 BioPower elnevezésű modell fejlesztéséről. A 85% bioetanol és 15% benzin összetételű E85-ös üzemanyaggal működő típust a most hétvégi londoni Clean Energy Show-n mutatják be a brit közönségnek, és amennyiben az üzemanyag-piac is reagál az új típus megjelenésére, elképzelhető, hogy a közeljövőben forgalmazását is megkezdik a szigetországban vagy más külföldi piacokon.
A svédországi bevezetés óta a megrendelt 9-5-ösök 85-90%-át a környezetbarát motorral szerelt modellek teszik ki, eddig összesen több mint 1000 kelt el belőle. A BioPower azért különösen környezetbarát, mert működés közben nem bocsát ki több CO2-t, mint amennyit a bioetanol előállításához termesztett növények elfogyasztanak növekedés közben, így a légkörben található szén-dioxid mennyisége nem emelkedik.
A 9-5 2,0t modellből kifejlesztett motor ráadásul erősebb is, mint hagyományos benzinnel működő alapváltozata, 150 helyett 180 lóerő a BioPower csúcsteljesítménye, bár azt nem tudjuk, hogy ez kizárólag az E85-nek, esetleg valamilyen további mérnöki fondorlatnak köszönhető-e.
Svédországban további kedvezményekben részesülnek a BioPower vásárlói. Az E85 eleve 25%-kal olcsóbb, mint a hagyományos benzin, nem kell útdíjat fizetniük Stockholmban, a nagyobb svéd városokban ingyen parkolhatnak, a cégautókra pedig 20%-kal kevesebb adót kell fizetniük.