Puha orrú az új Bentley limuzin

2005.05.12. 16:37

Nem hazudik, hanem a gyalogosokkal próbál kíméletes lenni az új Bentley Continental Flying Spur . Az autó hűtőmaszkját ugyanis műanyagból készítik, méghozzá nem a súly vagy a költségek csökkentése érdekében, hanem egyrészt nehezebben sérüljön, másrészt kevesebb sérülést okozzon.

A VW brit luxusmárkájának műszaki igazgatója, Ulrich Eichhorn szerint ugyanakkor nem az EU 2006-ban bevezetendő gyalogosvédelmi előírásainak próbáltak elébe menni. "Egyszerűen saját belső szabványaink diktálták, hogy épp ezt a megoldást válasszuk" - mondta a szakember, aki amúgy szkeptikusan viszonyul az EU tervezetében szereplő szabályozáshoz. "Hiába próbálják előírni hogy az autó orra puha legyen, hiszen az autó eredendően kemény dolog. Azt pedig szinte lehetetlen kivédeni, hogy a gyalogos az ütközés után ne zuhanjon az útburkolatra. Általában ez a második ütközés okozza a súlyosabb sérüléseket. A legjobb elkerülni az ütközést" - összegezte véleményét Eichhorn, és úgy tűnik, az autóipar berkein belül nincs egyedül a véleményével.

A legtöbben azért kritizálják az új szabályozást, mert egyelőre nincs rá megdönthetetlen bizonyíték, hogy jelentősen csökkentené az elgázolt gyalogosok halálozási arányát, viszont megköti az autógyártók kezét: egyesek szerint 2006 után egyenesen lehetetlen lesz szép külsejű sportkocsit vagy luxusautót bemutatni Európában.