Jól törik a VW Passat és a Citroën C1

2005.05.24. 13:35

Az EuroNCAP két újabb autó törésteszt-eredményeit hozta nyilvánosságra. Mindkét típus hozta a kategóriában elvárható szintet: a Passat öt csillagot kapott, a C1-es pedig négyet.

A Volkswagen nagykocsija a manapság a kategóriában már-már kötelező öt csillagot hibátlan oldalütközési teszttel és 88%-os frontális ütközési teszttel gyűjtötte be. Ez az ötcsillagosok közt is egész kiváló eredménynek számít, de ami a VW szempontjából még fontosabb, alaposan felülmúlja az előző két Passat-generáció három-, illetve négycsillagos eredményeit. A fejlődés - persze a gyári biztonsági szakemberek alapos munkáján kívül - nyilvánvalóan az új elrendezésnek is köszönhető, hiszen a keresztben álló motorblokk több helyet hagy a gyűrődési zónák kialakítására, mint a korábban használt hosszanti elrendezésű. Családosoknak örömteli hír lehet, hogy a Passat a gyermekvédelem terén is a kategóriában eddig valaha elért maximumot hozta: négy csillagot az ötből. A gyalogosgázolási tesztben átlagosan teljesít a Passat, ami többé-kevésbé várható volt az előrenyúló orrkialakítás miatt.

A jóval kisebb Citroën C1 eredményét szintén jól teljesített saját kategóriájában: az olcsó kisautók közt a négycsillagos törésteszt igen jó eredménynek számít. A C1-es tesztje persze azért is lényeges, mert az autó csaknem azonos a Peugeot 107-essel és a Toyota Aygóval. Ahogy ez a legtöbb EuroNCAP-vizsgálat esetében lenni szokott, itt is a frontális karambolt bírta kevésbé a rövid orrú karosszéria: ebben a versenyszámban az eredmény 69%, míg az oldalütközési teszten 78%-ot ért el a kisautó. A gyermekek védelme a C1 esetében háromcsillagos eredményt érdemelt, ami igazából átlagos eredménynek számít a kategóriában, ahogy a gyalogosgázolási próba két csillagja sem kiemelkedően jó vagy rossz.