Az Európa Parlament végleg nemet mondott a bozótrácsra

2005.05.30. 11:52

Az EP képviselői a múlt hét végén megszavazták a terepjárókon és egyéb járműveken található bozótrácsok teljes betiltását. A rendelet 2006 január 1-jén lép életbe. Az autógyárak között jelenleg hallgatólagos megegyezés van arról, hogy nem szerelnek ilyen agresszív, az elgázolt gyalogosok szempontjából különösen veszélyes elemeket az autók orrára Európában, de eddig semmilyen törvény nem tiltotta a kereskedelemben kapható, utólag felszerelhető gallytörők használatát.
Januártól tilos lesz merev anyagból készített bozótrácsot szerelni az autók orrára, valamint minden újonnan piacra érkező modellt kötelezően letesztelnek a felnőtt és gyerekkorú gyalogosok biztonsága szempontjából. Egy angol közlekedésbiztonsági kutatóintézet becslése szerint a szabályozás évente körülbelül 140 életet menthet, és 1500 sérülést akadályozhat meg csak Nagy-Britanniában.
A képviselők arról is szavaztak, hogy a közeljövőben minden járművön – kisbuszokon, iskolabuszokon, távolsági buszokon, teherautókon és kamionokon - kötelező legyen a biztonsági öv használata, ahogyan azt a személyautókban már megszokhattuk.