Jövőre jön az új Jeep Wrangler

2005.06.02. 14:32

A terepjáró-legenda, amely az eredeti Jeep egyenes ági leszármazottjának tekinthető, 2006-ban minden részletében megújul. A próbapéldányok egyelőre tetőtől talpig álcaponyvába csavarva róják az utakat, de az így is egyértelmű, hogy a DaimlerChrysler tervezői igyekeztek megőrizni a korábbi generációk karakterét.

A rövid, bár a mostani változaténál valamivel hosszabb tengelytáv, a hosszú orr és a meredek szélvédő azonnal felismerhetővé teszi a típust, és úgy tűnik, a jellegzetes sárvédőszélesítések is megmaradnak, bár a formájuk változik egy keveset. Ami a műszaki tartalmat illeti, egyelőre csak pletykákra támaszkodhatunk: úgy hírlik, a régi, és ma már semelyik másik Jeep, Chrysler vagy Dodge modellben nem alkalmazott motorokat a szabványos Chrysler motorpalettával váltják fel. Az alapmodellbe a Chrysler-Hyundai-Mitsubishi együttműködésből származó 2,4 literes, soros négyhengeres kerül 150 lóerős kivitelben, míg az ősrégi 4 literes, soros hathengerest a Cherokee 3,7 literes V6-osa váltja fel. Valamivel később állítólag megjelenik egy 4,7 literes V8-assal felszerelt csúcsváltozat is.

Az autó legnagyobb újdonsága állítólag az új tető lesz: a korábbi vászonponyva és utólag felhelyezhető műanyagtető helyett merev tetőkeretet kap az autó, amelybe tetszés szerint eltávolítható tető- és oldalpanelek kerülnek. Így kiváltható a helypazarló, csövekből hegesztett bukóketrec, amely a mai változaton még megtalálható, és a leszedett tetőelemek is egyszerűbben tárolhatók, mint a korábbi különálló kemény tető. Az új Wrangler bemutatójára valószínűleg 2006 első felében kerül sor, míg a forgalmazást az év közepén kezdik meg. Ugyanakkor az európai bemutató akár 2007 közepéig is elhúzódhat.