Focus RS hathengeres Volvo motorral?

2005.06.02. 16:14

A Ford állítólag a legerősebb szériagyártású kompakt modell bemutatására készül. A legújabb pletykák szerint nem is elégednek meg a Focus ST220-asban is használt öthengeres Volvo turbómotor teljesítményével, hanem egyenesen az S80-asból ismert hathengeresre pályáznak.

Ez a soros elrendezésű motor a saját kategóriájában igazán különlegesnek számít. Olyan rövid, hogy keresztirányban befér akár a Ford Focus orrába is, és a jelenlegi 2,8 literes turbófeltöltéses változat 272 lóereje bőven elegendő az S80-as hatalmas testének tempós mozgatására. Ráadásul a közeljövőben állítólag tovább is fejlesztik a Volvo motorját. Három változat készül: egy 3,2 literes, legalább 235 lóerős, turbó nélküli; egy háromliteres, kisnyomású turbóval és kb. 285 lóerővel, illetve egy másik háromliteres, változó szelepvezérléssel, nagynyomású turbóval és kb. 350 lóerős teljesítménnyel. A két kisebb teljesítményű hathengerest elsősorban a Volvo használhatja jövőbeli nagykocsijaiban, a Focus RS-be pedig a harmadik változat kerülhet állandó négykerék-hajtással kombinálva.

A munka dandárjával a kiszivárgott információk szerint már készen van a fejlesztő csapat, az egyetlen gondot az okozza, hogy a hat henger mellett nem marad sok hely, így egyelőre nem találtak olyan váltót, amely elég kicsi, de ugyanakkor hosszabb távon kibírja a turbós szörnyeteg hatalmas teljesítményét.