Nem készül dízelmotoros Maybach

2005.06.07. 11:31

A korábbi pletykák ellenére csak Mercedes modellek kaphatják meg a készülő V12-es dízelt. A Maybach egyik vezető munkatársa szerint ugyanis a fejlesztés alatt álló hatliteres, mintegy 360-400 lóerős, tizenkét hengeres dízel nem elég erős a luxusmodellbe, egy megfelelő teljesítményű dízelmotor kifejlesztése pedig túl sokba kerülne.

Ráadásul a szakember szerint egy ilyen modell elkészítésének nem volna túl sok értelme, mivel a Maybach legnagyobb piacain, az Egyesült Államokban és a Közel-Keleten egyszerűen nincs igény a dízelmotoros modellekre, különösen ebben a kategóriában, ahol az üzemanyagköltség egyáltalán nem számít. A dízelek előnyei közt emlegetett nagy forgatónyomaték is csak gondot okozna a luxusautó-szegmensben, mivel emiatt még nagyobb teherbírású váltót kellene fejleszteni, de az autó menetteljesítményeiben jelentős változást nem hozna: a V12-es benzinmotorok nyomatéka is több mint elegendő.

Ettől persze az S-osztályba szánt V12-es turbódízel motor még elkészül, és várhatóan 2007-től kapható is lesz a legnagyobb Mercedes modellben. Ha másért nem, azért biztosan elkészíti a Mercedes, hogy a legnagyobb hengerűrtartalmú és hengerszámú dízelmotort a magáénak tudhassa.