Sucasas HS1 - már megint egy szupersportkocsi

2005.06.07. 15:39

Évről évre tucatnyi kis cég próbál meg betörni a leggyorsabb autók piacára, hogy saját sportkocsijával megszorongassa a Ferrarit, a Porschét, a Lamborghinit és az Aston Martint. A legtöbb próbálkozás Nagy-Britanniából indul, de most egy amerikai csapat mutatta be saját sportkocsi-tervezetét - egyelőre egy 1:5 méretarányú makett formájában. A Sucasas Motor Company ráadásul igazán ambiciózus emberekből állhat, mert a terveik közt már most is az szerepel, hogy az egyelőre csak papíron létező autóikból a 2010 körül már legalább évi 3-5000 példányt adnak el, lefedve az amerikai szupersportkocsi-piac mintegy 10%-át.

Az elképzelések szerint a HS-1 háromféle változata kerül piacra: egy V8-as 125 ezer dollár körüli áron, egy V10-es 150 ezer dollárért és egy V12-es 175 ezer dollár felett. A leggyengébb változat is 650 lóerős lesz, míg a csúcsmodell teljesítménye elérheti az 1100 lóerőt is, és persze az összes változat végsebessége meghaladja a 300 km/h-t. A már-már komikusan optimista tervek gerincét egyébként a tervezett versenysikerek képzik: a Sucasas agymenői a hosszú távú autóversenyeken és a Formula 1-ben szeretnék népszerűsíteni vállalkozásukat, méghozzá úgy, hogy saját versenygépeikkel nyernek. Ez éppen a Formula 1-gyel kapcsolatban elég tréfás ötlet: a világ legjobban menő autógyártója, a Toyota évek óta próbálkozik, de több százmilliós költségvetése ellenére még mindig nagyon messze van a világbajnokság megnyerésétől.

Visszatérve a Sucasas-csapat terveihez, az egyetlen problémát az anyagi háttér okozhatja: egyelőre senki nem tudja, hogy mindehhez honnan érkeznek dollármilliók - a fiúk talán abban bíznak, hogy jön majd egy feneketlen zsebű befektető - ehhez azonban valamit nyújtani kellene. Az első évben, ami talán jövőre lesz, tehát tíz autó készül majd, annak bemutatására, hogy milyen csodás jármű is a HS-1. Mi ugyan teljes szívből drukkolunk az új sportkocsigyárnak, de félő, hogy a HS-1 alkotói csalódni fognak: egy ilyen autót évente 10 embernek is nagyon nehéz eladni, hát még több ezernek.