Nissan Otti: Mitsubishi kisautó idegen tollakkal

2005.06.08. 13:41

Bemutatkozott a Nissan első miniautója, amelyet a Mitsubishi tervezett és gyárt. A Nissan mostanság nem készít a Micránál kisebb autót, ami Japánban komoly hiányosságnak számíthatott volna, hiszen a 660 köbcentis motorral felszerelt Kei kategóriás apróságok a zsúfolt nagyvárosokban igen népszerűek a rájuk vonatkozó kedvezmények miatt.

Épp ezért a Nissan korábban is más japán gyártóktól vásárolta ezeket a csöppségeket. Eddig a Suzuki volt az elsődleges partnerük, de úgy tűnik, a Mitsubishitől kedvezőbb ajánlatot kaphattak, mert az év elején néhány hét leforgása alatt megállapodott a két cég. Az eredmény, az Otti, a hűtőmaszkot leszámítva megegyezik a Mitsubishi eK Wagon típusával. A dobozforma apróság 50 és 64 lóerős, háromhengeres, 12 szelepes, 657 köbcentis benzinmotorokkal készül, 4 személyes, a hossza 3,4 méter, a szélessége mindössze 1,48 méter, a magassága pedig 1,55 méter. A típus a japán vásárlók igényeinek megfelelően létezik két- és négykerék-hajtású változatban is, viszont váltó csak egyféle van: egy négysebességes automata.

A Mitsubishinek hatalmas segítséget jelenthet, hogy saját típusát Nissan néven is árusítják, mivel a háromgyémántos logó a korábbi, letartóztatásokkal és más hatósági eljárásokkal tarkított visszahívási botrányok nyomán szinte teljesen elvesztette korábbi jó hírét a japán vásárlók szemében. A cég túlélése szempontjából viszont létfontosságú, hogy a hazai piacon jól szerepeljenek.