A Toyota segítené a GM-et és a Fordot

2005.06.09. 16:40

A japán gyártó vezérigazgatója attól tart, hogy japán-ellenes hangulatot szülhet az Egyesült Államokban, ha valamelyik nagy amerikai vetélytársuk netán csődbe megy. Hiroshi Okuda szerint az sem elképzelhetetlen, hogy csak azért emeljék áraikat Észak-Amerikában, hogy ezzel némi egérutat adjanak a két, anyagi problémákkal küzdő óriásvállalatnak.

Észak-Amerikában az utóbbi évtizedben egyre kevésbé tapasztalható a korábbi, japánautó-ellenes hangulat, mivel a legtöbb távol-keleti autógyártó ma már amerikai üzemekben készítteti az amerikai piacra szánt típusokat, de Okuda szerint ez gyorsan megváltozhat, ha az amerikai autóipar csődbe megy. Ugyanakkor a Toyota egy ilyen lépése önmagában aligha javítana a GM és a Ford helyzetén, hiszen a Honda, a Nissan, a Hyundai és a Kia legalább akkora veszélyt jelent az amerikai cégekre nézve mint a legnagyobb japán gyártó.

A GM és a Ford már rég elveszítette a japán és koreai konkurenciával szemben folytatott háborút a személyautók piacán - évek óta a Toyota Camry és a Honda Accord versenyzik a legnépszerűbb személyautó címéért - és leginkább terepjáróikból és kisteherautóikból próbálnak megélni. Ez azonban az emelkedő benzinárak, és az autópiac szűkülése miatt kialakult agresszív árverseny folytán egyre nehezebb, olyannyira, hogy a GM és a Ford különböző válságtervekkel volt kénytelen előállni.