Birkapisivel tisztítható a dízelmotor füstje

2005.06.13. 14:56

Nagy-Britanniában kísérleteznek az új kipufogógáz-tisztító eljárással, amely drasztikusan csökkentheti a dízelmotorok nitrogén-oxid-kibocsátását. A buszok és teherautók számára kifejlesztett eljárás lényege, hogy állati vizeletet - a kísérletekhez a közeli birkafarmok szolgáltatják az alapanyagot - fecskendeznek a kipufogórendszerbe, amely a benne található ammónia révén nitrogénné és vízzé alakítja a nitrogén-oxidokat.

Az eljárás ugyan némi kellemetlenséggel jár, hiszen a gázolaj mellett a pisit is gyakran után kell tölteni, de állítólag igen hatékony, és persze olcsó, hiszen a vizelet igen nagy mennyiségben áll rendelkezésre az állattenyésztés melléktermékeként. Az elv egyébként nem új, hasonló eljárással kísérletezik a DaimlerChrysler is, bár az autóipari óriás ad a formákra: ők a kísérletekhez az AdBlue nevű, szintetikusan előállított adalékot használják, amely tulajdonságaiban állítólag szinte teljesen megegyezik az állati vizelettel. A kísérletek szerint ezzel az eljárással vagy 80%-kal csökkenthető a dízelmotorok nitrogén-oxid-kibocsátása.

A nitrogén-oxidok a belsőégésű motorokban a levegő nitrogén-molekuláinak elégése révén keletkeznek, de a benzinmotorok esetében a hármas hatású katalizátorok révén könnyen ártalmatlanná tehetők. Ugyanakkor a dízelmotoroknál ezekből a káros anyagokból jóval több szabadul fel, és ebben az esetben a katalizátor sem jelent megoldást, ezért fejlesztik mostanság a fent vázolt eljárást. Ha a módszer beválik, azzal megoldódhat a dízelmotorok utolsó nagy problémája is, hiszen így a korom mellett a nitrogén-oxidok is kivonhatók a kipufogógázokból.