Alfa Romeo menni Amerika II.

2005.06.13. 16:24

Második nekifutásra talán sikerül újraindítani az olasz márka forgalmazását az Újvilágban. Az évtized elején már volt egy ilyen próbálkozás, de a Fiat anyagi helyzetének hirtelen romlása miatt akkor lemondtak a költséges piachódítási tervekről.

Az Alfa új igazgatója, Karl-Heinz Kalbfell azonban annak ellenére, hogy korábban azt mondta, elsősorban az európai eladások felfuttatására törekszik, új lendületet adott az ügynek. Már fel is vettek egy új igazgatót a Maserati amerikai részlegének élére, akinek az lesz a feladata, hogy megszervezze a visszatérést: James G. Selwa, Kalbfell egykori munkatársa korábban a BMW-féle Rolls-Royce amerikai bevezetésénél bábáskodott, így volt alkalma bizonyítani rátermettségét. Az amerikai piac meghódítására vonatkozó terveket ugyanakkor még mindig nem hozták nyilvánosságra, így azt sem tudjuk biztosan, hogy mikor és milyen modellekkel tervezik a visszatérést. Mindenesetre Selwának komoly feladatot jelent majd felállítani egy teljes terjesztőhálózatot és megszervezni, hogy az Alfa Romeo az olasz sportosság szinonimájaként kússzon vissza az amerikai autósok tudatalattijába.

Alfát utoljára az 1990-es évek közepén kínáltak Észak-Amerikában, de a 164-es alacsony eladási számai miatt az amerikai részleg veszteséget termelt, így az olaszok kivonultak erről a piacról, és azóta csak a Ferrari, illetve néhány éve a Maserati kapható a Fiathoz kötődő márkák közül.