Jönnek a személyautó-alapú Jeepek

2005.06.14. 20:51

Kompakt méretek és önhordó karosszéria jellemzi azt a két új Jeep modellt, amelyek a Dodge Caliber padlólemezére épülnek. A 2006-ban bemutatkozó két autó ugyanott készül, ahol a Neont felváltó modell, és a kettőből együtt mintegy 90 ezer példányt szeretne eladni a DaimlerChrysler.

A rövidebb típus egyelőre Mk49 munkanéven fut: ez a hírek szerint leginkább az egykori Compassra emlékeztet kupékat idéző tetővonalával és viszonylag nagy hasmagasságával. A másik Jeep-újdonság, az Mk74-es jóval hosszabb tengelytávval, öt ajtóval és magasabb tetővonallal csábítja a vásárlókat - ez valószínűleg a Willys2 tanulmány mintájára készül. A két autó közös jellemzői közé tartozik a négykerék-hajtás, az önhordó karosszéria és a viszonylag alacsony árfekvés, amely elérhetővé teszi az autókat a fiatalabb, pályakezdő vásárlórétegek számára is.

A tervek szerint ugyanakkor egyik sem lesz tömegmodell: ezt a szerepet a Dodge Calibernek szánják, amelyből évi 135 ezer példányt szeretnének értékesíteni, míg az Mk74-esből 50 ezer, az Mk49-esből pedig 40 ezer készülhet egy év alatt. Ismereteink szerint a Caliber mutatkozik be elsőként, 2006 márciusában, majd az Mk49 jön 2006 júliusában, végül pedig az Mk74-est leplezik le szeptemberben.

Az eddigieknél kisebb és kevésbé magas építésű modellek Európában is komoly érdeklődésre számíthatnak, így elképzelhető, hogy valamelyik modell később Ausztriában, a Magna-Steyrnél is készülhet a Jeep Cherokee és a Chrysler Voyager mellett.