Legyen Ön is Ferrari-tesztpilóta!

2005.06.15. 16:07

Alig telt el egy hónap azóta, hogy egy rejtélyes hírt jelentettünk meg egy rejtélyes Ferrari Enzo-prototípusról. Most fény derült a titokra, az Enzo továbbfejlesztett változata FXX névre hallgat, és soha nem fogunk vele közúton találkozni. Ennek oka, hogy nem utcai használatra kifejlesztett újdonság, hanem egy megvásárolható és pályára tervezett száguldó tesztlabor. Az autóban dübörgő 6262 cm 3-es V12-es maximális teljesítménye körülbelül 800 lóerő, váltója az F1-esekben dolgozó szerkezet egész csöppnyit butított változata 0,1 másodperc alatti kapcsolási idővel, féknyergeit és a fékek hűtését külön ehhez a géphez alakította át a Brembo.

Azonban nem ezek a fejlesztések, a speciálisan erre az autóra kifejlesztett 19-es Bridgestone slickek, vagy az állítható spoilerekkel a korábbiaknál 40%-kal nagyobb leszorítóerő teszik egészen különlegessé ezt a sorozatot. Az autóba komplett telemetriai rendszert telepítettek, a különböző helyeken megbújó szenzorok összesen 39 különböző dinamikai paramétert mérnek valós időben.

Már a nettó 1,5 millió eurós autó puszta birtoklása is hatalmas élmény lehet, a Ferrari azonban többet ígér a vásárlóknak: a 20 FXX vevői nemcsak a Ferrari-örökség egy keskeny szeletét kapják, hanem a lehetőséget, hogy tesztpilótaként csatlakozzanak a maranellóiak csapatához. A jövőbeli fejlesztésekhez Schumacher, Barichello és a házi tesztpilóták véleményei mellett az FXX-tulajok exkluzív klubjának is lesz beleszólása. Az autókban begyűjtött adatokat a Ferrari mérnökei fogják feldolgozni, időről időre személyes egyeztetéseken kérdezik ki a tulajok véleményét az autóról, és a felhalmozódott információk alapján fejlesztik folyamatosan a tesztautókat.

A csomag megvásárlásával a következő két év során indított FXX-márkakupában is indulhatnak a vevők, akiket a versenyeken természetesen gyári szerelőcsapat segít. A magán-versenypályával nem rendelkező nyomorultak akár Maranellóban is tárolhatják majd autójukat, a Ferrari pedig elszállítja a soron következő versenyekre. Tekintettel a csomag különlegességére és az autó elképesztő teljesítményére, a Ferrari által kiválogatott 20 mázlista multimilliomos vezetői oktatáson is részt vehet, bár feltételezhető, hogy nem azok közül válogatnak, akik gyakran törnek autót. A gyár a tesztelés szempontjaiban is segédkezik a friss tesztpilóta-tanoncoknak. Az első FXX-et valamikor év vége felé szállítják ki, nem mintha ez bárkit is érintene.