Smart-szerű kisautón dolgozik a Fiat

2005.06.20. 14:42

A 2+2 üléses törpe tolóajtóval és farmotorral készülhet. A Fiat még 2004 tavaszán mutatta be a Trepiuno tanulmányt , amely a legendás Fiat 500-as vonásait örökölte, de úgy tűnik, a Fiat vezetése nem lelkesedett az ötletért. A hírek szerint túl drágának és túl hosszúnak találták a járművet, így hiába a nagyszerű fogadtatás, mégsem gyárthatják.

Ugyanakkor az ötlet, hogy valamiképpen felélesszék a Fiat 500-as szellemét, mégis megtetszhetett az igazgatóknak, ezért indították útjára a MicroCar munkanéven futó morzsányi autó fejlesztését. Az olasz sajtó szerint egy 2,65 méter hosszú apróságról lenne szó, azaz a kis Fiat alig 15 cm-rel lenne hosszabb, mint a Smart ForTwo. A koncepció a farmotoros kialakítással és a két kényelmes felnőtt, illetve két gyermek méretű üléssel ugyanakkor inkább a Fiat 500-ast és utódait, a 126-ost és a 126 bis-t juttathatják az eszünkbe. Új elem a tolóajtó, amelyre ma a kisautók közt csupán egyetlen példa létezik, a Peugeot 1007-es . Még ez is beleférhet az olcsó kisautó-csomagba, az 1,2 literes FIRE motorral és az 1,3 literes JTD-vel együtt: állítólag a Fiat törpéje még így is hasonlóan olcsó lehet, mint a Panda.

Az elképzelés ilyen áron valóban életképes lehet, hiszen egy ekkora autó keresztben is elfér két hosszában parkoló autó között, és kiválóan megfelel bevásárlásra és olyan rövidebb városi utakra, ahol legfeljebb egy felnőttet és két gyereket, vagy néhány kisebb csomagot kell szállítani. A hírek szerint a Panda alkatrészeire épülő MicroCar 2008-ra akár készen is lehet, és az évtized végén akár évi 100-150 ezer példány is készülhet belőle a Fiat lengyelországi üzemében.