DBRS-9: versenyautó a nagyközönségnek

2005.06.20. 16:58

Az Aston Martin kiadta GT versenyautójának szelídebb változatát, amelyet elsősorban klubversenyzőknek és nemzeti bajnokságokon induló csapatoknak szánnak.

Az autó az utcai DB9-es karosszériájával, de a gyári versenygéphez kifejlesztett bukókerettel készül. Motorja mintegy 20%-kal lett erősebb: a hatliteres V12-es a DBRS-9 kerek 550 lóerő leadására képes. A motor mellett a karosszériát is módosították, hogy kisebb legyen a tömege. Az eredetileg vagy 1,8 tonnás gép súlyából 480 kilogrammot faragtak le a felesleges luxusfelszerelés elhagyásával és néhány karosszériaelem könnyebbre cserélésével. Az autóhoz egy hagyományos hatsebességes H-váltó jár, az utcai modellhez képest rövidebb fokozatokkal, de felárért szekvenciális versenyváltót is kínálnak. A futóművet alacsonyabbra engedték, és merevebb rugókkal, valamint állítható lengéscsillapítókkal szerelték fel, így az a versenypályákon felmerülő igényeknek is tökéletesen megfelel.

A DBRS-9 persze nem olcsó mulatság. Alapára 319 ezer amerikai dollár, azaz átszámítva kb. nettó 65 millió forint, de a megjelenése kétségtelenül jó hír lehet az autóversenyek rajongóinak, hiszen változatosságot vihet a Porschéktől hemzsegő versenypályákra.