Kínai Rover 2006-ra?

2005.06.27. 15:42

Mintegy másfél év múlva elkészülhet az első Rover 75-ös Kínában. A legújabb hírek szerint a Rover 25-ös és 75-ös típusok gyártási jogainak birtokában a kínai Shanghai Automotive (SAIC) megkezdte a fejlesztéseket.

Elsőként a nagyobbik típus gyártását szeretnék beindítani, de ehhez azon felül, hogy el kell készíteni vagy az MG-Rover felszámolójától meg kell vásárolni a megfelelő szerszámokat, az autót magét is át kell dolgozni. A kínai utak gyenge minősége miatt újra kell hangolni a futóművet, és a K-sorozatú benzinmotorokat is át kell állítani az alacsonyabb oktánszámú kínai benzinre.

Valószínű, hogy elsőnek a hosszabb tengelytávú Rover 75-öst kezdik el gyártani, mivel ez a modell jobban megfelel a kínai igényeknek mint a rövidebb kivitel: Kínában a felső-középkategóriás modelleket csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak, akik sok esetben nem is vezetik saját kocsijukat, inkább sofőrt fogadnak erre a feladatra, így viszont a megfelelő hátsó helykínálat nagyon fontos szempont.

A fejlesztések zömét nem a SAIC mérnökei végzik, hanem a Rover korábbi fejlesztőgárdájának egy része: azok a szakemberek, akiket a SAIC megbízásából a Ricardo nevű brit autóipari konzultációs cég szedett össze és alkalmazott az MG-Rover összeomlását követően.