Emberibb parkolási rend Budapesten

2005.07.01. 13:38

Új parkolási rendelet lép életbe péntekről Budapesten; a változtatások nem a bevételnövelést szolgálják, sokkal inkább kényelmesebbé teszik majd a fővárosi parkolást. A belváros védett övezetein kívül tovább lehet majd parkolni, mint eddig, az ellenőröknek pedig türelmi időt kell biztosítaniuk, mielőtt büntetnek.

Az új rendszerben nem változik a parkolási díj, a zónák azonban némileg módosulnak: a Gellért-hegy bizonyos részein ingyenes a várakozás, viszont az angyalföldi fizetőövezet határát egészen a Rákos-patakig tolták – írja a Népszabadság.

A 12 éves parkolási rendelet újraszabályozásával - a kerületek kérésére - néhol bővítik, másutt szűkítik a fizetőövezeteket. Az évekkel ezelőtt megállapított 480 forintos parkolási alapdíj maximuma nem változik, mivel nem a bevételek növelése a cél, hanem a parkolás jobb megszervezése. Az új szabályozás szerint a lakók nemcsak a saját, hanem a lízingelt és a céges autóikhoz is kaphatnak parkolási engedélyt. A belvárosi védett övezeten kívül, az eddigi kétórás várakozási időt három-négy órára, illetve több helyen időtartam nélkülire bővítik. A rendelet megerősíti a karácsony és újév közötti, valamint a szombati ingyenes parkolást. Változás az is, hogy az egy óránál hosszabb parkolás lejártakor 15 perces türelmi időt kell biztosítaniuk a parkolóőröknek a büntetés előtt.

Igazságosabbá válik a kerékbilincselés, amit a jövőben kizárólag csak a balesetveszélyt nem okozó és a forgalmat nem akadályozó esetekben lehet alkalmazni.