Részecskszűrőt az összes BMW-be

2005.07.06. 13:46

A német gyártó az ősztől minden dízelmotorjához kínálni szeretné a koromszűrő berendezést. Az Opel után – amely a német autógyártók közül elsőként kínálja teljes dízel-palettájához a kipufogógáz-tisztító berendezést – a BMW lehet a második a sorban, és várhatóan a többi cég is hasonlóan jár el a közeljövőben.

A BMW persze egyelőre nem tervezi, hogy minden autójába az alapfelszerelés részeként szerelje be a költséges eszközt: a legkisebb 1-es sorozat vásárlói például csak külön megrendelésre, felárért juthatnának tisztább dízelmotoros autóhoz, de a helyzet így is jobb lesz mint volt, hiszen eddig sok típusnál lehetőség sem volt a részecskeszűrő beszerelésére.

A BMW-hez hasonlóan más német gyártókra is az volt jellemző korábban, hogy csak a drágább típusokhoz kínálták a koromszűrőt, mivel úgy tűnt, hogy az olcsóbb modellek vásárlóival nem lehetne megfizettetni az eszköz plusz költségét. A német kormány javaslata viszont, hogy a koromszűrős modellek adókedvezményt kapjanak, változtatott a helyzeten: most már a vásárlókat is foglalkoztatja a kérdés, így az autógyártóknak lépniük kell.