Magától parkoló és pedál nélküli Citroënek

2005.07.08. 15:30

A Citroën tovább folytatja a jövő autóinak fejlesztését, jelenleg egy önmagától parkoló C3-as és egy kormányról vezethető, pedálok nélküli C5-öst tesztelnek.

A C5-ösben alkalmazott fly-by-wire technológiát a repülőgépgyártásból vették át, lényege, hogy a kormánykerék és a rajta elhelyezkedő kezelőszervek, mint a fék és a gáz gombjai, nem állnak mechanikus kapcsolatban az általuk irányított szerkezetekkel. A rendszer egyértelmű előnyökkel jár mozgássérülteknek, de az sem elhanyagolható tényező, hogy mivel hiányzik a pedálsor és a kormányoszlop, az autó sokkal jobb frontális ütközési mutatókat érhet el, mint a jelenlegi modellek.

Második próbamodelljük egy parkoló automatikával felszerelt C3-as. A szenzorokkal telezsúfolt autó nem csak azt tudja megmondani, hogy a kiszemelt hely mérete elegendő-e az autónak, de a parkolás nehezebb részét is átveszi a sofőrtől: fékez és kormányoz, a vezetőnek csak a megfelelő előre vagy hátrameneti fokozatba kell kapcsolni és a gázt nyomni. Hasonló rendszert már a BMW is fejlesztett az X5-ös terepjáróhoz, mindenképp ígéretes, hogy a Citroën egy jóval alacsonyabb árkategóriájú modellen teszteli a berendezést.