Veszteséges a General Motors

2005.07.21. 12:37

2005 második negyedéve siralmasan zárult a világ legnagyobb autógyártója számára. A cég - folytatva a Forddal kötelékben bemutatott pénzügyi mélyrepülést - összesen 318 millió dollárt veszített három hónap alatt, ami a tavaly ilyenkor elért 1,4 milliárd dolláros nyereséghez viszonyítva különösen rossz eredmény.

A GM a Fordhoz hasonlóan hatalmas veszteséggel gyárt autókat: a teljes üzletágból 948 millió dollár deficit jött össze, bár erről elsősorban az észak-amerikai részleg tehet a maga 1,2 milliárdos veszteségével. A legnagyobb gondot az eladások csökkenése okozza, amely a legtöbb elemző szerint a nem megfelelő termékválasztéknak és a nagy terepjáró illetve pickup modellek iránti kereslet visszaesésének köszönhető. Ezek miatt a GM 142 ezer autóval kevesebbet tudott eladni Észak-Amerikában, mint tavaly április és június között. Európában hosszú idő után újra nyereséges a GM, igaz, a 37 millió dollár plusz sokat nem segít az anyavállalat helyzetén. Ázsiában 176 millió, Dél-Amerikában 33 millió dollár nyeresége volt a GM-nek. A helyzeten egyedül a GMAC, a GM pénzügyekkel foglalkozó részlege javított komolyabb mértékben, amely 816 millió dollár nyereséget hozott, megmentve anyavállalatát attól, hogy a negyedéves veszteségek elérjék a milliárdos szintet.

A jelenlegi helyzetben a GM sürgősen drasztikus átszervezésre szorul, és most úgy tűnik, valami el is kezdődött, de egyelőre nem tudni, hogy a vállalatóriás képes lesz-e elég hatékonyan és gyorsan lépni, és megállni a lejtőn, vagy sem.