125 lóerővel támad a Swift Sport

2005.07.22. 15:09

A Suzuki Japánban bemutatta a Swift Sportot, az új magyar büszkeség 1,6-os motorral szerelt, 125 lóerős sportváltozatát, igaz annak egyelőre csak egy prototípusát. Az autó Japánban három- és ötajtós kivitelben is készül majd, Európában csak a háromajtós változatot fogják árulni. A visszafogott spoilerezés mellett az autó legvadabb külső elemei a hátsó lökhárítóból kétoldalt kitüremkedő vastag kipufogóvégek, a széria 16-os és az opcionális 17-es felnik nagyfiúsan töltik be a kerékjáratokat. Felnimérettől függően 195/50 vagy 195/45-ös méretű gumikkal szállítják az autót.

A hazai utak ismeretében viszonylag jó hír, hogy az autót egyáltalán nem ültették le, de a futóművet számos ponton megváltoztatták, melyek hatására sokkal határozottabban vezethető a Sport, mint az alapmodell. A lengéscsillapítók és a rugók átalakításával első futómű 20, a hátsó 15%-kal lett keményebb, a hátsó lengőkarokat 30%-kal erősítették meg. Továbbra is széria az elektromos rásegítésű szervokormány, az első tárcsák átmérőjét 2,5 centivel növelték, a hátsó dobféket pedig tárcsára cserélték.

A lökettérfogatot a hengerek löketének megnövelésével tornászták fel 1586 cm 3-re, a kompresszióviszonyt 11:1-re emelték. A két vezérműtengelyes, 16 szelepes konstrukció maximális nyomatéka 148 Nm 4800 1/min-nél, maximális teljesítménye 125 lóerő 6800-as fordulatnál. Az autó gyorsulása 0-100 km/h-ra 8-9 másodperc körül alakul, a megcélzott végsebesség 200 km/h.

A beltérben alumínium hatású műanyagokkal és valódi alumíniumból készített pedálokkal és lábtartóval igyekeztek sportos hangulatot teremteni. Sportülés, piros cérnával varrt bőr sportkormány és krómozott gyűrűk a műszerek körül: a Suzuki nem vitte túlzásba az optikai ingereket, de kit érdekel, ha egy olcsó, szórakoztató és gyors kisautót kapunk a pénzünkért. Az autó Európában kizárólag ESP-vel lesz kapható, jelenleg ennek a legbiztonságosabb, de a lehető legszabadabb vezetési élményt nyújtó beállításán dolgozik Eiji Mochizuki, a fejlesztést vezető mérnök és csapata.


Swift Sport galéria