Lelepleződött az új Fiat Punto

2005.07.25. 10:20

A képeken mindenféle álcázás nélkül látható az olaszok új kulcsmodellje, amely hivatalosan csak a szeptemberi Frankfurti Autószalonon mutatkozik be. A titkolódzás persze kötelező az autógyártóknál, értenek is hozzá, de az új Puntóról valahogy mindig több információ szivárgott ki, mint más autókról - gyanítjuk, hogy a Fiat így próbálja felkelteni a közönség érdeklődését. Az elődmodell igen sikeres volt, és nem titok, hogy a harmadik generációs Puntón több múlik, mint bármelyik elődjén. Ha sikeres lesz, akkor a Fiat elkezdhet kikecmeregni a csődközeli helyzetből amelybe nemrég került, de ha megbukik, az végzetes következményekkel járhat az olasz autóiparra nézve.

A fotókon jól látható, hogy a 2006-ban érkező új Opel Corsával együtt fejlesztett modell jóval testesebb, mint az elődje volt - becsléseink szerint a hossza közel 4 méter - a forma pedig határozottan sportos, ami egy háromajtós kiviteltől el is várható manapság. Van néhány ismerős részlet, így az orrkiképzés, amely határozottan a Maserati kétajtós modelljeit idézi, vagy a hátsó rész, amely leginkább a Ford Fiesta és Focus modellek farára emlékeztet, de az új Punto ezzel együtt is elég egyéni, és ami talán még fontosabb, valószínűleg jóval tágasabb, mint az elődje.

Az új modell műszaki részleteiről egyelőre csak bizonytalan pletykák állnak a rendelkezésünkre, de komoly újdonság nem várható: 1,2 és 1,4 literes benzinmotorok biztosan szerepelnek a kínálatban, és az 1,3, illetve az 1,9 literes turbódízelek is bekerülhetnek a rövid motorháztető alá. Egyes hírek szerint a legerősebb csúcsmodellben visszatérhet az Uno és az első generációs Punto hagyománya: újra egy 1,4 literes turbómotor kerülhet az autóba, de ha ez a pletyka nem válna valóra, még mindig ott van a jól ismert 1,8 literes 130 lóerős benzines, amely bőségesen elegendő a sportos igények kiszolgálására.

Biztosat persze csak az őszi bemutató után mondhatunk, de számíthatunk rá, hogy a Puntóról addig is sokat hallunk: talán előkerül néhány fotó az ötajtósról vagy egy csodás üvegtetős változatról; a lényeg, hogy a vásárlók meg ne feledkezzenek a Fiat újdonságáról.