Zöld utat kapott a Porsche Panamera

2005.07.28. 10:34

A Porsche igazgatótanácsa döntött: 2009-re elkészül a négyajtós, négyüléses sportkupé. A Boxster/Cayman, a 911-es és a Cayenne terepjáró mellett ez lesz a Porsche negyedik, nagy sorozatban készülő modellje, amely a korábbi pletykákkal összhangban a Panamera nevet kapja a keresztségben, orrmotoros lesz és hátsókerék-hajtású.


Kattintson a képre

A Porsche közleményéből kiderül, hogy az új modellt teljes egészében saját forrásaikból kezdték el fejleszteni. "Egy különálló platform fejlesztését kezdjük meg negyedik modellünk számára itt Weissachban. Ezúttal nem működünk együtt egyetlen más autógyártóval sem, de hogy biztosítsuk az új modellsorozat nyereségességét, a korábbiaknál is szorosabb kooperációt tervezünk a beszállítóinkkal" - mondta Wendelin Wiedeking, a Porsche elnök-vezérigazgatója. A bejelentéskor az is kiderült, hogy a Panamera kifejlesztésére több mint egymilliárd eurót szán a német sportkocsigyártó. A tervek szerint a típusból évente legalább 20 ezer példány készülhet a Porsche Lipcsében működő üzemében, amelyet a négyajtós sportkocsi kedvéért már 2006 körül elkezdenek kibővíteni, mintegy ezer új állást hozva létre ezzel a régióban.

A Panamera valószínűleg a Porsche történetének egyik legkockázatosabb vállalkozása, hiszen a Cayenne-nel ellentétben, ahol egy jóval tőkeerősebb cég, a VW állt a háttérben, ezúttal az összes rizikót a sportkocsigyártó viseli. Ez a cég méretét figyelembe véve akkor sem csekélység, ha a Porsche jelenleg egy autóra vetítve a világ legnyereségesebb autógyártó cégei közé tartozik.