Vezetőváltás a DaimlerChryslernél

2005.07.28. 13:52

Az igazgatótanács megelégelte Jürgen Schrempp nagyravágyó terveit és új elnököt nevezett ki. Az új csúcsvezető a Chrysler eddigi vezérigazgatója, Dieter Zetsche lesz, aki az év végén foglalhatja el új hivatalát. Schrempp leváltása egy korszak végét jelenti a DaimlerChrysler történetében: vége a nagy terjeszkedésnek, újra a profittermelésé lehet a főszerep.


Jürgen Schrempp

Jürgen Schrempp tíz éves működése alatt igazi vállalatbirodalmat próbált létrehozni a Mercedes-Benzből. 1998-ra tető alá hozta az egyesülést a Chryslerrel, majd 2000-ben a Mitsubishiben és a Hyundaiban szerzett részesedést vállalata számára. A terv talán sikerült volna, ha az autóipar közben nem süllyed mély recesszióba, így a terjeszkedés leginkább csak veszteséget hozott a Mercedesnek.


Dieter Zetsche

A fejlesztési költségek csökkenése a luxusmárka imázsának gyengüléséhez vezetett, a Mitsubishi és a Chrysler pedig sokáig csak veszteséget hozott a vállalatnak. 2004 elején úgy tűnt, Schremppet semmi nem mentheti meg. A Mitsubishi pénzügyi összeomlása a DC és a japán gyártó szakítását hozta, de Schrempp csodával határos módon a helyén maradt. Az utódjelöltek közt már akkor is emlegették Dieter Zetschét, aki időközben nyereségessé tette a Chryslert.

Schrempp szerződése elvileg 2008-ig szólt volna, de a hírek szerint egy, az igazgatótanáccsal folytatott beszélgetés után önként mondott le tisztéről, így az elnök és cége közt nem várható komolyabb vita, annál is inkább, mert Zetschét állítólag éppen Schrempp ajánlotta saját utódjának. Az igazgatótanács elsődleges célként a profit jelentős növelését jelölte meg; 2007-ig legalább 3 milliárd euróval szeretnének javítani az eredményeiken. Különösen a Mercedes márka helyzetének javítására koncentrálnak majd, amelytől mintegy 3,5 milliárdos nyereségnövekedést várnak az évtized végére.