A Peugeot megmutatja a 407 Coupét

2005.07.29. 13:52

A francia cég számos képet és információt közölt új kétajtósáról, bár ezek nagy része nem igazán meglepő. A forma a Prologue tanulmány bemutatása óta nem változott nagyon sokat: a 406 Coupé időtlenül elegáns, könnyed formája helyett a Peugeot házi tervezőcsapata egy jóval nehézkesebb, de egyszersmind feltűnőbb, ragadozószerűbb, hivalkodóbb formát alkottak, olyan finom részletekkel, mint a cápakopoltyút mintázó rostély az autó orrának oldalán. Bár a forma megítélése alapvetően ízlés dolga, szerintünk a Coupé a 407-es sorozat csúcsa: a lendületes tetőív és a szépen formált far már-már el is feledteti, hogy a hosszú orr miatt az összes 407-es szinte orra bukni látszik.

A másfél tonnás kétajtós valós súlyelosztásáról sajnos keveset tudunk, de a Peugeot a többi 407-eshez képest 44 milliméterrel kisebb hasmagasság és az elöl keresztlengőkaros, hátul pedig több lengőkaros futómű révén kiváló vezetési élményt ígér annak ellenére, hogy a kupé láthatóan nem sportautó, sokkal inkább egy feltűnő túrakocsi. Az új Coupé nem csak látszólag, de a valóságban is nagyobb az elődjénél: a hossza 4,82 méter, a szélessége 1,78 méter, a magassága pedig 1,4 méter. Ez négy személy számára hosszabb távon is elfogadható beltér és egy 400 literes csomagtartó kialakítását tette lehetővé.


Galéria - kattintson a képre

A 407 Coupé műszaki szempontból szinte semmiféle újdonságot nem tartalmaz. Az alapváltozatba 2,3 literes, 163 lóerős benzinmotort szerelnek, ezzel az autó 222 km/h végsebességre képes, és 9,2 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra. Emellett a megszokott 3 literes, 210 lóerős V6-ossal is megrendelhető lesz a típus, ha valaki ezt választja, akkor már 8,4 másodperccel az indulás után 100-zal haladhat, és elérheti a 243 km/h-t. A harmadik választható motor a Forddal közösen kifejlesztett 2,7 literes, V6-os turbódízel a maga 207 lóerejével: ezzel 8,5 másodpercet vesz igénybe a 100 km/h elérése, a végsebesség pedig kerek 230 km/h. Az összes változatba hatsebességes váltókat szerelnek, kiviteltől függően mechanikust vagy automatát.

A Peugeot 407 Coupét a szeptemberi Frankfurti Autószalonon láthatja először élőben a nagyközönség, és a forgalmazást is beindítják még az idén.