Europa néven érkezik a 2+2 üléses Lotus

2005.08.05. 12:01

Az új 2+2 üléses sportkocsi lehet az első Lotus, melyet nem Angliában szerelnek össze. Az autót a malajziai Proton fogja gyártani, az ázsiai piacokon ezen a néven is fogják forgalmazni, de Európába az 1967 és 1974 között gyártott Lotus Europa késői utódjaként kerül forgalomba. A korábbi tippekkel ellentétben nem Toyota, hanem Opel-motor fogja hajtani az autót, két változatban. Az egyik a 200 lóerős kétliteres, négyhengeres turbó, a másik ugyanennek az OPC változata 240 lóerővel, mely 5 másodperc alatti gyorsulást és 250 km/h feletti végsebességet biztosít az új kupénak.
Az Europa az Elise hosszított padlólemezére épül, teljesen új, az Elise-nél kevésbé radikális dizájnnal, így már elfér benne két apró ülés hátul, és még a csomagoknak is marad némi hely. A küszöb alacsonyabbra kerül, az ajtók pedig szélesebbre nyílnak, így könnyebb lesz a beszállás. Újdonság, hogy a középmotoros autó a Ferrarikhoz hasonlóan átlátszó hátsó szélvédővel készül, jól látszik majd a GM-turbómotor.
Az Europából, mely a Lotus első középmotoros modellje volt, korábban majdnem 9000 darabot gyártottak, kezdetben tuningolt 1,5 literes Renault, később 1,6 literes Lotus-motorral.