Z8-utódot tervez a BMW?

2005.08.09. 15:32


Az utód nem így fog kinézni

Már korábban is adtunk hírt a Z10-es sportkocsival kapcsolatos tervekről, most a BMW mérnökeitől származó információk szerint úgy tűnik, hogy ezen a márkanéven nem egy szupersportkocsi, hanem a kevéssé sikeres Z8-as utódja fog megjelenni. Amennyiben lesz valami a tervekből, valószínű, hogy a modellt a bajorok kaliforniai tervezőstúdiójában rajzolják meg, és a Z10-es nevet viseli majd. Mivel a Z8 nem vált keresett cikké – összesen 6000 darabot adtak el belőle – és ennek okát elsősorban a retro dizájnnal magyarázzák a vállalatnál, a tervezőket arra kérték, inkább agresszív, mint múltidéző terveket készítsenek. Ha zöld utat kap, jó eséllyel a goodwoodi Rolls-Royce-gyár kihasználatlan részeiben fogják összeszerelni az új modellt.
A fejlesztés középpontjában a súlycsökkentés áll. A nagyjából Lamborghini Gallardo méretű roadstert alumínium vázra építik, 1200 kg körüli önsúlyt céloztak meg. Orrába az M5-ösből és M6-osból már ismert 500 lóerős V10-est szerelhetik, de azt is tervbe vették, hogy kicsit felfúrt állapotban, 5,5 literes változatban építik be, amivel a maximális teljesítmény elérheti az 550 lóerőt, hétfokozatú szekvenciális váltón keresztül hajtva a hátsó kerekeket. Ez az összeállítás 458 lóerő/tonnás fajlagos teljesítményt eredményezne, ami felülmúlja a Ferrari F430 és a Porsche Carrera GT hasonló adatait.
Ahogy azt már a BMW-től megszokhattuk, ekkora teljesítményt nem engednek az utakra a megfelelő elektronikus segédeszközök armadája nélkül, de hagyományos spoilerek és diffúzor is kerülnek majd az autóra. A Z10-es tetejét karbonszálból készítenék, ezzel is csökkentve az össztömeget, és alacsonyan tartva az autó súlypontját.